Atayef
Ramazan geldi hoş geldi, hepinizin Ramazan-ı şerifleriniz mübarek olsun.. İnşallah tüm İslam alemine huzur barış birlik ve beraberlik getirsin....

Gelelim Atayef'e bir arap tatlısı, bizim ege'de çok bilinmeyen ama güney doğu mutfağında çok bilinen taş kadayıf diğer adı yassı kadayıfın bir başka çeşidi..

Bu tarifi çok güzel yazılar yazan ve harika tarifleri olan arkadaşım Şeyma'da görmüştüm, uzun zaman oldu ama nasip şimdiyeymiş:) Dün aklıma gelmesiyle yapılması anlık bir meseleydi:) Blogcu arkadaşlardan ilgimi çeken tarifleri yazdığım bir defterim var o defter her an meydanda elimin altında durur, deftere baktım ve bu tatlıda karar kıldım:)

Tatlıyı yaptım hazırladım ama lezzeti hakkında hiç bir fikrim yok, iftar sonrasında yemekten hemen sonra tatlı yemek adetim değildir, ama merakımdan hemen birinin tadına baktım mmmmm harikaydı denemenizi tavsiye ederim..

Daha sonra araştırdım bu tatlıyı içine ceviz kuru meyve krem peynir gibi değişik içler koyarak da yapıyor araplar, kimi şerbete batırıyor kimi üzerine margarin sürerek fırınlıyor..

Bu ölçülerden 25- 30 tane atayef çıkıyor...
Atayef
Malzemeler.
2 su bardağı un.
1 çorba kaşığı irmik(opsiyonel)
1 çorba kaşığı kuru maya.
2 çorba kaşığı şeker.
1 çimdik tuz.
aldığı kadar ılık su (1 1,5 bardak kadar)
Tavaya sürmek için sıvıyağ.
Kaymağı.
1 paket çiğ krema.
1,5 çorba kaşığı nişasta.
4 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı süt.

Kremayı tencereye alıp ısıtın kaynama noktasına gelmeden içine süt ile ezdiğiniz nişastayı ilave edip karıştırın kaynadıktan sonra şekerini ekleyip ocaktan alın soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması bütün malzemeyi karıştırıp (akışkan bir kıvam olmalı) üzerini örtüp yarım saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru hafif yağladığınız teflon tavaya
pankek yapar gibi (buda bir tür pankek zaten) avuç içiniz kadar yuvarlaklar dökerek tek taraflı pişirin. Sadece döktüğümüz tarafı pişecek pişerken göz göz baloncuklar oluşuyor ve üzerindeki çiğ hamur rengi değiştiğinde pişmiş demektir. pişen pankekleri ocaktan alıp temiz bir mutfak bezinin üzerine alıp hamuru bu şekilde pişrip tamamlayın.

Daha sonra ortasına krema koyup ortasından çimdik ataraktan birbirine yapıştırıp dilediğiniz gibi fındığa cevize antep fıstığına batırıp servis edebilirsiniz..

Tarifinde arapların bu tatlıyı sulandırılmış bala batırarak yediklerini yazmış aklınızın bir köşesinde bulunsun daha ağır tatlı yemeyi sevenler bu şekilde de yiyebilir..
Hepinize tekrardan hayırlı ramazanlar dileyerek afiyet olsun diyorum..
Allah ibadetlerimizi katında kabul buyursun inşallah..